La un moment dat am avut o dilema: “cum facem copilul sa manance susan?”
Copilul meu nu vroia sa auda de susan nici macar pe covrigi, asa ca a trebuit sa gasesc o metoda sa-l fac sa manance susan.
In tineretea mea am lucrat intr-o brutarie turceasca si mi-am adus aminte de reteta unei paini cu susan. Chiar asa o voi numi “Paine cu susan”.
Painea cu susan are doua etape mari.
Prima etapa implica maiaua, pe care o fac din:
60-70g faina alba
25 g drojdie proaspata ( un pachetel)
100-110 ml apa
1 lingura rasa de zahar, pe care o presar peste drojdie si las 5 min. pana incepe drojdia sa se inmoaie
Se amesteca toate acestea si se lasa la dospit 30 min. intr-un mediu cald.
A doua etapa necesita urmatoarele ingrediente:
430g faina alba
4 linguri ulei masline
30g susan crud
250 ml apa
Sare dupa gust
Acestea, exceptand apa, le adaug la maia si incep sa amestec cu mixerul, cand compozitia devine dura incep sa adaug apa treptat
si obtin un aluat moale.
Las aluatul la crescut 60 min.
Preincalzesc cuptorul la 230°, presar faina pe o foaie de pergament , cu o spatula ma ajut sa vars aluatul.
Peste aluat presar faina si il modelez in forma de dreptunghi.
Trag pergamentul cu tot cu alut de pe masa de lucru, pe spatele unei tavi si-l pun la cuptor pentru 30 min.
Aceasta paine cu susan o folosesc la bruschete, crutoane, prajita pe gratar si frecata cu usturoi sau rosii, etc.
Sau, mai simplu, dai 200 de lei pe un aparat de facut paine si gasesti pe acolo o reteta de paine cu susan. Pe termen lung iesi mai ieftin cu aparatul (nu mai cumperi paine deloc) si, cel mai important, stii ce mananci. A, si painea pe care ti-o faci chiar e mai buna. Spun chiar din experienta ;)
RăspundețiȘtergerePai si care mai e farmecul gatitului ?
RăspundețiȘtergereE usor sa le arunci pe toate in masina si sa apesi pe buton ( foarte comod )
Mai frumos este sa o vezi cum se coace in cuptor si mai ales sa stii ca este facuta in totalitate de tine :)