Translate

luni, 26 decembrie 2011

Cozonacul meu

am facut inca 5 cozonaci pe 1 ian. 2012
01 ian. 2012

Cozonacul poate fi o incercare pentru multe gospodine, dar pentru mine este o placere sa-l pregatesc si, mai ales, sa-l mananc. Recunosc ca trebuie sa dau dovada de rabdare si sa am suficient timp sa il pregatesc, dar efortul merita. Fac cozonacii asa cum stiu de la bunica mea, cu mici modificari: pun mai mult zahar, mai multe oua si folosesc doar umplutura cu nuci si cacao.
Azi am folosit:
2 kg faina ptr. cozonaci
4 pachetele drojdie (25g)
11 oua
500g unt
1L lapte
650g zahar
6 linguri zahar (ptr. bezea)
500g nuci
2 linguri cacao
sare

Faina o pun intr-un lighean si o asez linga cuptorul pornit.  Separ galbenusurile de albusuri; galbenusurile le asez langa faina iar albusurile le pun la frigider. Fierb laptele si amestec cele 650g de zahar cu lapte.



 Drojdia o amestec cu 1 lingurita zahar. 



Cand se transforma intr-o crema, adaug 2 linguri de lapte fierbinte cu zahar. 



Apoi drojdia rezultata o torn in causul format in faina si formez maiaua.



 O las sa creasca 30 min.

 Presar si un varf de lingurita de sare. Bag untul in cuptor sa se topeasca si mentin laptele fierbinte.

Dupa ce a crescut maiaua, incep sa torn laptele cat mai fierbinte posibil peste faina si amestec.



 Cat am terminat de incorporat laptele, adaug galbenusurile unul cate unul.


 Untul trebuie sa fie fierbinte atat cat suporta mana si adaug peste aluat atat cat imi cuprinde causul ambelor palme pana se termina toata cantitatea de unt.


 De fiecare data cand adaug untul, framant foarte energic pentru a se aera cat mai mult aluatul.



Am impartit aluatul in 2 ligheane pentru a fi sigur ca nu imi da peste marginea ligheanului in caz ca va creste foarte mult.


Las aluatul sa creasca langa sursa de caldura aprox. 1 ora, verificand dupa 45 min. In timp ce aluatul sta la crescut, incep sa tapez tavile cu unt si faina; macin nuca; bat albusurile cu un praf de sare si cu cele 6 linguri de zahar. Cand albusurile devin ca o bezea, adaug nuca macinata


 si 2 linguri cu cacao. 


Amestec usor cu lingura de sus in jos.



Aluatul si-a dublat volumul, 


asadar ma apuc sa formez cozonacii. Ung suprafata mesei cu ulei,


 impart aluatul, il intind intr-o forma dreptunghiulara, 


adaug 3-4 linguri din umplutura de nuci,



 rulez


 si pun in forma. 

Pun formele langa sursa de caldura si las 30 min. sa creasca aluatul in forme. Apoi bag la cuptor pentru 50 min. la 180°.



Nu imi place sa adaug esente sau coaja de citice intru-cat imi place gustul natural.

au iesit foarte bine si in vase termo izolante ( yena)

6 comentarii:

  1. exceptional.Am mincat cu multa placere !!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. tati gateste....super,o sa incerc si eu reteta ta.

    RăspundețiȘtergere
  3. lasa si mie te rog numarul tau de telefon pt k cel afisat mai sus mia raspuns o doamna si a spus k este greseala

    RăspundețiȘtergere
  4. m-am mai uitat odata peste prezentare sunt impresionat si fotografiile beton BRAVOOOO !!!

    RăspundețiȘtergere