A venit primavara si au aparut urzicile, loboda, leurda,
etc.
M-am gandit sa pregatesc un sos cald de leurda cu smantana si galbenus de ou,
pe care sa-l pun peste spaghete din spelta integrala organica.
Nu am fost multumit doar cu sosul de leurda si am mai
pregatit si un sos “Pomodoro” – sos de rosii cu busuioc.
Leurda m-a vrajit la prima vedere, verdele ei, aroma (
asemanatoare cu cea a usturoiului) si textura ferma.
Despre proprietatile leurdei stiu de la bunica mea…
Ingrediente 5 portii
500 g spaghete din spelta integrala organica - nefierte
Mozzarella proaspata
sos leurda
10-12 frunze de leurda
Miezul de la 2 nuci
2 galbenusuri
50 ml smantana ca la frisca
Zeama lamaie
Sare
Ulei masline
sos pomodoro
7-8 catei usturoi
10 rosii
Ulei masline
Sare
½ lingurita de oregano
1 lingura busuioc
Piper
Spaghetele le-am pus la fiert in apa cu sare clocotita 8
min.
Am impartit frunzele de leurda in trei. Doua parti le-am folosit
la sos.
O parte am oparit-o, apoi am limpezit-o cu apa rece si am
pus-o in mojar alaturi de miezul de nuca si sare. Am pisat bine, bine pana am
obtinut o pasta si am adaugat ulei de masline si zeama de lamaie.
Am separat galbenusurile, am pus ceea ce a rezultat in mojar
intr-o tigaie la foc mic si am amestecat cu smantana, apoi au urmat
galbenusurile. Nu am mai lasat pe foc, ca sa evit coagularea galbenusurilor.
A doua parte din
frunzele de leurda le-am tocat marunt si le-am adaugat in tigaie.
Sosul Pomodoro l-am realizat astfel:
Am oparit rosiile si le-am decojit.
Usturoiul l-am pus in uleiul incins, am adaugat rosiile si
le-a zdrobit cu lingura, apoi am condimentat cu sare, oregano, piper si
busuioc. Am lasat la foc domol 5 min. sa scada putin.
In farfurie am facut 2 cuiburi de spaghete. Intr-un cuib am
pus sos de leurda, iar in celalalt cuib sos Pomodoro. Am taiat mozzarella in
felii, am ornat cu frunzele de leurda ramase, pe care le-am rupt si am incheiat
cu putin ulei de masline picurat peste preparat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu