Translate

luni, 22 octombrie 2012

Croissant de casa - home made croissant



Diminetile sunt mai frumoase atunci cand simt mirosul de croissant fierbinte, ca sa nu mai spun ca este un mic dejun special cand am langa cana cu lapte, sau kefir -  facut tot in casa, 2-3 croissanti calzi.

Si daca tot imi plac asa mull, m-am apucat sa fac in cuptorul propriu – oricum eu nu cumpar de la patiserii si sincer nici nu prea am vazut.

Am luat
500 g faina
1 pachetel drojdie uscata
250 ml lapte dulce
65 g zahar brut din trestie
250 g unt
6 g sare grunjoasa neiodata
1 ou


Am amestecat drojdia in faina si am lasat langa cuptorul incalzit, 10-15 min.



Am incalzit laptele si am dizolvat zaharul in el.


Sarea am presarat-o peste faina si am turnat laptele.



Amestec la inceput cu o spatula, dupa care framant cu mainile 1-2 min.- cand folosesc drojdie uscata, nu este necesar sa framant mai mult.



Formez o bila si las la crescut  1 ora.

Dupa ce a trecut ora, aluatul si-a dublat volumul.


 Il intind cu degetele, apoi cu un facalet, cand am obtinut o foaie cam de 3 mm. grosime,



 adaug untul, impaturesc si intind iar. Repet acest procedeu de 4-5 ori.




 Formez iar o bila si las la dospit inca 30 min.


Au trecut si cele 30 min. Iau aluatul il impart in 3 parti si fiecare parte o intind. Imi rezulta 3 fasii de aproximativ 15 cm. latime, 35-40 cm lungime si 2 mm grosime. Tai triunghiuri si incep sa roluiesc fiecare triunghi de la baza catre varf.



Pun o hartie pergament intr-o tava de cuptor si asez primii 8 croissanti. Las inca 10-15 min la caldura sa dospeasca, 


apoi bat un ou, le ung si le bag la cuptor, 21-22 min la 200°.



In tot acest timp se umple casa de un miros unic.


3 comentarii:

  1. arata senzational, chiar voi testa reteta cat de curand

    RăspundețiȘtergere
  2. Alutatul s a facut ca piatra,cum poti sa expui asa mod de a face aluatul????Drojdia se desface in apa calda sau in lapte cald nu in faina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. drojdia pe care am folosit-o eu este drojdie uscata de la DR. Oetker si se amesteca in faina, daca ai folosit altfel de drojdie se poate sa fi iesit aluatul diferit. se poate folosi si drojdie proaspata dar in alte cantitati si se amesteca cu apa sau lapte cald. in rest eu pot spune ca reteta mea este foarte buna, nu mi s-a intarit aluatul si chiar a fost pufos 2-3 zile.
      m-as bucura sa primesc mesaje de la cei care critica retetele mele si sa nu sa se ascunda dupa anonimat. in rest numai de bine!

      Ștergere