Pe langa kefirul de
apa, la mine acasa se bea si bors, asa ca alternez zilele in care fac borsul
cu cele in care fac kefirul. Borsul il scot in general la 2 zile, iar kefirul
la 3 zile.
Ca sa incep sa fac bors am luat de la tara “ cuibul” , adica
tarate deja fermentate.
Din piata sau de la magazinul “Naturalia” cumpar taratele,
2,5 – 2,7 ron kg.
Eu nu fac cantitati mari, fac doar cat sa ne ajunga 2 zile
sa bem. Atunci cand fac ciorebe fac cantitati mai mari.
Daca fac in borcanul de 4 litri, imi ies 1,5 l bors, daca
fac in cel de 8 l imi ies intre 3-4 l bors.
Folosesc
500g “cuib”
250 g tarata
50 g malai
3 l apa
Crengute de visin
Frunze leustean
In borcan pun cuibul, taratele sau malaiul (nu conteaza
ordinea), torn o parte din apa calda.
Cu o lingura de lemn fac loc apei sa
ajunga peste tot.
Adaug si frunzele si torn restul de apa.
Taratele sunt ca un
burete, se imbiba cu o parte din apa pe care o pun, de aceea din 3 l apa imi
ies 1,5 l bors.
Dupa 2 zile strecor prin tifon, spal tifonul, las borsul sa
se linisteasca si-l mai strecor inca o data.
Pun iar apa calda peste taratele din borcan si las inca 2
zile. In concluzie din aceeasi cantitate de tarate fac bors de 2 ori.
Repet procedeul si pastrez 500g tarata fermentata :“cuibul” –
acum am cuibul meu!
Din cate imi amintesc taratele uscate se oparesc (inainte de a fi puse in "cuib"). Apoi se lasa sa se racoreasca putin, ca sa nu se opareasca enzimele din huste (cuibul despre care scrii).
RăspundețiȘtergereO sa incerc niste retete de-ale tale (tarta cu dovleac n-am facut niciodata) :D
nu am oparit taratele, dar asa cum am scris, pun apa calda. am facut de 4 ori pana acum si de fiecare data mi-a iesit foarte bun!
Ștergere