Avocado este foarte hranitor, datorita continutului mare de proteine si grasimi. Un fruct mediu cantareste in jur de 300 g; aportul caloric pe 100 g poate varia intre 140 si 360 de calorii, in functie de soi, gradul de maturitate, continutul in lipide. Se digera insa usor, gratie enzimelor continute. Coaja nu este comestibila. Fructul este bogat in potasiu, acid folic si vitamina B6, continand, de asemenea, betacaroten, vitaminele C, E, PP, magneziu, cupru, fier, zinc, fosfor, acid pantotenic.
Continutul mare in acizi grasi mono-nesaturati protejeaza arterele si reduce colesterolul. Alte doua substante au efecte benefice asupra sanatatii: pyosclerina (in artroze) si arginina (pentru aparatul cardio-vascular). Consuma-l cu moderatie daca ai probleme cu greutatea: este foarte energetic, datorita cantitatii mari de lipide. De asemenea, este minunat pentru ingrijirea tenului uscat sau imbatranit; hraneste, cicatrizeaza si remodeleaza tesutul conjunctiv. Parul uscat, fara stralucire, poate fi revitalizat cu ajutorul unei masti cu avocado.
Desi este vorba de un fruct, el se consuma mai ales ca fel de mancare, si nu ca desert sau gustare dulce. Poti pregati din el sandviciuri (se intinde pe paine ca untul), salate, combinat cu legume inabusite, pui, crustacee. Cea mai rapida varianta: taie avocado in doua, scoate samburele, adauga peste cele doua jumatati putina zeama de lamaie (pentru alte variante se poate adauga sos vinegreta sau maioneza, desi el este suficient de gras), sare si piper si serveste-l direct din coaja cu lingurita. Brazilienii il consuma insa si ca desert, adaugand zahar si suc de lamaie.
Surse: www.servicevie.com, www.aprifel.com
Continutul mare in acizi grasi mono-nesaturati protejeaza arterele si reduce colesterolul. Alte doua substante au efecte benefice asupra sanatatii: pyosclerina (in artroze) si arginina (pentru aparatul cardio-vascular). Consuma-l cu moderatie daca ai probleme cu greutatea: este foarte energetic, datorita cantitatii mari de lipide. De asemenea, este minunat pentru ingrijirea tenului uscat sau imbatranit; hraneste, cicatrizeaza si remodeleaza tesutul conjunctiv. Parul uscat, fara stralucire, poate fi revitalizat cu ajutorul unei masti cu avocado.
Desi este vorba de un fruct, el se consuma mai ales ca fel de mancare, si nu ca desert sau gustare dulce. Poti pregati din el sandviciuri (se intinde pe paine ca untul), salate, combinat cu legume inabusite, pui, crustacee. Cea mai rapida varianta: taie avocado in doua, scoate samburele, adauga peste cele doua jumatati putina zeama de lamaie (pentru alte variante se poate adauga sos vinegreta sau maioneza, desi el este suficient de gras), sare si piper si serveste-l direct din coaja cu lingurita. Brazilienii il consuma insa si ca desert, adaugand zahar si suc de lamaie.
Surse: www.servicevie.com, www.aprifel.com
Asa cum am facut si pana acum recomand reteta de guacamole cu “crackers” din faina integrala de secara, celor care fac miscare.
Consider ca poate fi o masa in sine, sau un snack. Atentie totusi la caloriile din avocado.
“Crackers” sau paine crocanta din faina integrala de secara se gasesc la un pret rezonabil in Kaufland.
Pentru reteta de guacamole folosesc la 4 portii
2 avocado
3 rosii potrivite
2 cepe verzi mici
Patrunjel
1 lingura ulei de masline extra virgin
Sare
Zeama de la ½ lamaie
Primul pas
Foarte important este ca avocado sa fie bine copt. Dupa ce cumpar avocado il impachetez in hartie si-l las 2-3 zile sa se coaca.
Acelasi lucru fac si cu rosiile daca e cazul.
Pasul doi
Spal avocado, il tai pe lung,
scot samburele,
apoi cu o lingura desprind miezul din coaja.
Storc zeama de lamaie peste miezul de avocado
si il zdrobesc cu furculita.
Pasul trei
Rosiile le curat de seminte si le tai cubulete.
Tai ceapa cat se poate de marunt, la fel si patrunjelul.
Pun sarea si uleiul si amestec totul.
cosulete cu guacamole alaturi de pateu de ficat si crema de branza |
Informatii nutritionale:
Aliment | Grame | Calorii | Proteine | Lipide | Carbohidrati | Fibre | Aproximari | |
Avocado | 300 | 480 | 6 | 44.1 | 25.5 | 20.1 | ||
Rosii | 250 | 45 | 2.3 | 0.5 | 9.8 | 3 | 1 buc = 90 g | |
Paine crocanta din faina integrala de secara | 100 | 350 | 10 | 1.8 | 67.5 | 16 | 1 felie = 9 g | |
Ceapa verde | 30 | 9.6 | 0.5 | 0.1 | 2.2 | 0.8 | ||
Ulei de masline extra virgin | 20 | 164.4 | 0 | 18.3 | 0 | 0 | ||
TOTAL | 700 | 1049 | 18.8 | 64.8 | 105 | 39.9 |
f frumos facut, o mica intrebare : unde se gaseste avocado?
RăspundețiȘtergereAvocado poti gasi in hypermarket-uri,la raionul de fructe, la bucata, daca prinzi si o promotie este chiar convenabil. Nu uita sa le inpachetezi in hartie si sa le lasi 2-3 zile sa se coaca bine...
RăspundețiȘtergerear trebui sa ma uit la pozele astea cand sunt satul. altfel....
RăspundețiȘtergeream facut si asta!! bun, bun!
RăspundețiȘtergereo recomandare...in loc de patrunjel sa se foloseasca coriandru. eu personal prefer asa si mai ales cu suc de lime.nu mai mentionez ca as pune si nishte jalapenios ::))
RăspundețiȘtergeream sa tin cont de recomandare, nu ca nu as fi facut si eu asa, dar iute nu pun in retetele mele pt ca eu gatesc in principal pt copilul meu, care nu e prea fericit cu iutele. bineinteles ca orice reteta se poate face in functie de gustul fiecaruia! :)
RăspundețiȘtergere