Recunosc ca am o mare pasiune pentru produsele lactate
facute de mine in casa.
Dupa ce am realizat branza
de casa (zerul care rezulta, @ 7L ii consum zilnic in timpul
antrenamentelor-1L/zi), kefirul
de lapte, smantana pt frisca, smantana
de casa (fermentata), iaurtul de
casa si diferite tipuri de inghetata care au la baza frisca, a venit randul
untului de casa.
Prefer untul facut de mine, pentru ca beneficiez de enzime,
nefiind tratat sub nici o forma.
Atrag atentia ca astfel obtinut, untul de casa nu are durata
lunga de pastrare, deoarece incepe in cateva zile sa rancezeasca. Din acest
motiv nu trebuie realizat in cantitati mari.
Din @ 800 gr smantana am realizat 300 gr unt.
Am strans
smantana de deasupra laptelui prins (cum fac la frisca), am pus un praf de sare
si am inceput s-o bat cu mixerul de facut frisca. Procedeul necesita mai multa
rabdare decat la frisca, dar mai putina concentrare, deoarece oricum trebuie
insistat pana se separa grasimea de zer. Din cauza paletelor de mixer, untul
rezultat este imprastiat sub forma de bulgarasi in tot castronul.
De aceea, iau o spatula si adun la un loc toti acesti
bulgarasi, separand untul de zer.
Arunc zerul, asez untul pe o folie de
plastic, il formez si-l bag in frigider.
Untul contine vitaminele A,K si D, plus seleniu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu