Acum mai bine de doi ani cand am scris prima postare, am
insistat mult pe “Dulceata de
cirese amare”, care mi-a facut copilaria foarte dulce.
Astazi am sa scriu cum am facut eu dulceata, dar din cirese
normale cule se de mine, cirese nestropite, asa cum cresc ele nestingerite.
Incerc an de an sa-mi
fac timp sa merg “La
cules cirese”.
Ingrediente
3 kg cirese fara samburi
2, 4 kg zahar
1 ½ zeama lamaie
Samburii de la cirese
Dupa ce spal ciresele si le scot coditele(care pot fi
folosite la ceai) ma apuc sa le curat de samburi.
La 3 kg de cirese folosesc 2,4 kg zahar. Torn zaharul peste
cirese si las cateva ore, sau o noapte zaharul impreuna cu ciresele.
Samburii nu-i arunc, ii fierb pana scade apa sub nivelul
samburilor, strecor si ce rezulta adaug peste ciresele care fierb impreuna cu
zaharul.
Inainte sa pun la fiert dulceata, storc zeama de lamaie si o
adaug peste cirese.
Dupa ce da in clocot tin la foc mic 4 ore.
Borcanele le spal si le bag in cuptor la 240° 15 min. Le
scot din cuptor si le las sa se raceasca.
Cand dulceata e gata o torn in borcane fierbinte si pun
capacul imediat, in felul acesta, cand se raceste se formeaza un vid care in
principiu ar trebuii sa impiedice formarea de micegai.
Primul borcan de dulceata de anul acesta s-a epuizat rapid. A
fost o combinatie parfecta cu orezul cu lapte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu